27 Μαΐου 2010

Ο τρόμος που προκαλεί η μουσική των θρίλερ έχει εξήγηση....


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κάποιοι από εμάς, στο άκουσμα μιας μουσικής υπόκρουσης από ταινία τρόμου, νιώθουμε... ανατριχίλα; Γιατί συνεχίζουμε να ακούμε ακόμη και στον ύπνο μας την τρομαχτική μελωδία;
Οι επιστήμονες βρίσκονται σε θέση πλέον να δώσουν τη δική τους ερμηνεία για το τι συμβαίνει με τη μουσική που χρησιμοποιείται στα θρίλερ και ταλανίζει τον ανθρώπινο νου.

Από τον ανατριχιαστικό ήχο του πασίγνωστου Psycho έως στη μυστηριώδη φύση του δρόμου με τις λεύκες, η ομάδα του καθηγητή Daniel Blumstein από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασε μια μια τις νότες προκειμένου να αποφανθούν τι είναι αυτό που προκαλεί φρίκη και τρομοκρατεί τους θεατές. Εστίασαν σε παράγοντες όπως ειδικά εφέ και παράξενες κραυγές που πρωταγωνιστούν σε κάθε σκηνή.

Η ηχητική ανάλυση ήταν σαφέστατη: Οι μουσικές συνθέσεις που συνοδεύουν κάθε κινηματογραφικό πλάνο μιμούνται κραυγές φοβισμένων ζώων. Οι ταινίες τρόμου υιοθετούν κατά κόρον γυναικείες φωνές, ενώ οι περιπέτειες ανδρικές. Η χρήση των ιδιαίτερων αυτών ηχητικών απειλών δεν είναι τυχαία. Ουσιαστικά ενεργοποιούν το συναισθηματικό κομμάτι και εντοπίζουν ανθρώπινους φόβους και ανασφάλειες.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society -Biology Letters: "Οι ήχοι που κινητοποιούν το άγχος και τις φοβίες παράγονται από ζώα που βρίσκονται υπό την απειλή εχθρού. Όταν πανικοβάλλονται, ο αέρας που διασχίζει το λάρυγγα αλλοιώνεται. Λίγο πριν τους επιτεθεί ένα αρπακτικό προσπαθούν να βγάλουν μια κραυγή. Αυτή ακριβώς την αντίδραση κατάφεραν να εντοπίσουν οι κινηματογραφιστές και να την αναπαράγουν. Ουσιαστικά όπως αντιδρά το ανθρώπινο είδος, συμπεριφέρονται και αυτά".
Την επόμενη φορά που θα παρακολουθήσετε κάποια ταινία τρόμου, κλείστε τα μάτια και τεντώστε τα αυτιά σας. Σας θυμίζει κάποιο άγριο ζώο η μελωδία που ακούτε; Αν αυτό σας δημιουργεί πανικό, υπάρχει και γι αυτό εξήγηση: οι ήχοι από τα θρίλερ, ανασύρουν στην επιφάνεια φοβίες και ανασφάλειες που προϋπάρχουν στον καθέναν μας και συνεχίζουν να μας απασχολούν και μετά το "The End" της ταινίας


(από pyles.tv)

Δεν υπάρχουν σχόλια: