19 Μαρτίου 2010

Το μεγαλύτερο υποβρύχιο μουσείο στον κόσμο δημιουργείται στο Κανκούν....



Στο άκουσμα της περιοχής Κανκούν στο Μεξικό οι περισσότεροι από εμάς φέρνουμε στο μυαλό μας ξέγνοιαστες στιγμές αττελείωτης ηλιοθεραπείας στις άσπρες παραλίες, θαλάσσια σπόρ και ατέλειωτα πάρτυ. Σίγουρα, όμως όχι περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη.


Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά μιας και οι Αρχές στο Κανκούν αποφάσισαν να συνδιάσουν την τουριστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική προστασία και την ανάδειξη της υποβρύχιας ομορφιάς της περιοχής μέσω της δημιουργίας του μεγαλύτερου υποβρύχιου μουσείου στον κόσμο.

Ανοίγει τις πύλες του λίγο πριν από το 2011

Οι επισκέπτες στο εθνικό πάρκο στο Κανκούν, θα έχουν σύντομα την δυνατότητα να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με γλυπτά ανθρώπινης μορφής στο μεγαλύτερο υποβρύχιο μουσείο στον κόσμο. Τα έργα ολοκλήρωσης του μουσείου βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ανοίξει τις "πύλες" του στο κοινό λίγο πριν το 2011.

Ήδη τέσσερα γλυπτά από τα 400 έχουν τοποθετηθεί στο γιγάντιο υποβρύχιο μουσείο. Τα γλυπτά αποτελούνται από ουδέτερο pH σκυρόδεμα, το οποίο, αναμένεται να προσελκύσει τα φύκια και τη θαλάσσια ζωή και να δώσει με αυτό τον τρόπο στο τοπικό οικοσύστημα μια ώθηση.

Ο στόχος του μουσείου
Σύμφωνα με το διευθυντή του πάρκου Jaime Gonzalez, ένας από τους στόχους είναι να μειωθεί η πίεση στους φυσικούς οικότοπους, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημία από τυφώνες και την ανθρώπινη δραστηριότητα και μέσω του υποβρυχίου μουσείου να έρθουν τουρίστες σε άλλες περιοχές του πάρκου. Το νέο υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής θα μπορούσε να προσελκύσει γύρω στους 750.000 επισκέπτες ετησίως, επιτρέποντας στους ήδη υπάρχων κοραλλιογενείς υφάλους να αναγεννηθούν. Μέχρι στιγμής οι τουρίστες κατέστρεφαν τους κοραλλιογενείς υφάλους με αποτέλεσμα η περιοχή να μην προστατεύεται σε περιπτώσεις τυφώνων.

http://www.americalatina.com.gr/articulos.php?lang=gr&box=2&pos=4&id=216

Δεν υπάρχουν σχόλια: