22 Αυγούστου 2010

Απόψεις αρχαίων Ελλήνων για τη μουσική....Ας ρίξουμε μία ματιά σε κείμενα των αρχαίων ελλήνων, των οποίων το πνεύμα όσο το θαυμάζουμε, άλλο τόσο το θεωρούμε ξεπερασμένο. Παραθέτω μερικές "ξεπερασμένες" απόψεις 25 αιώνων που ακόμα καθηλώνουν τον επιστημονικό κόσμο."Πατέρας" της μουσικής θεωρείται ο Πυθαγόρας, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια της μαθηματικοποίησης (οργάνωσης και ταξινόμησης) , αλλά και φιλοσοφικής ερμηνείας της μουσικής, ώστε να αποτελεί διδακτική ύλη για τους νέους. Δημιούργησε πολλές θεωρίες, όπως "η αρμονία των σφαιρών", "η πυθαγόρειος κλίμακα", ο κύκλος των πεμπτών".

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα (3ο βιβλίο Πολιτεία): "...δεν είναι γι' αυτόν τον λόγο, αγαπητέ Γλαύκον, που η μουσική εκπαίδευση είναι σημαντικότατη, γιατί ο ρυθμός και η αρμονία εισδύουν βαθιά στα μύχια της ψυχής και ασκούν σε αυτήν ισχυρότατη επίδραση , φέρνοντας μαζί τους και προσφέροντας ομορφιά, αν κανείς εκπαιδευτεί σωστά ή και το αντίθετο..."


Ο Αριστοτέλης βρίσκει την λυδική, ως καταλληλότερη για την παιδική ηλικία, λόγω της ιδιότητάς της να είναι ευπρεπής και μορφωτική ("διά το δύνασθαι κόσμον τ' έχειν και παιδείαν").

Επίσης αναφέρει ότι "οι μελωδίες αναμφίβολα γεννούν ηθικά συνασθήματα. Κι αυτό γίνεται φανερά ως εξής: μόλις αλλάξει η φύση των αρμονιών, μεταβάλλονται ταυτόχρονα και οι διαθέσεις των ακροατών. Σε αρμονία με θρηνώδη χαρακτήρα , όπως είναι η μιξολυδική, η ψυχή σφίγγεται' άλλες μελωδίες χαλαρές φέρνουν χαλάρωση στη διάνοια , ανάμεσα σε αυτές η μεν δωρική παρέχει γαλήνη, η δε φρυγική συναισθήματα ενθουσιασμού...Το ίδιο συμβαίνει και με τους ρυθμούς, άλλοι από αυτούς φέρνουν ηρεμία και άλλοι συνταράσσουν την ψυχή, άλλοι είναι μονότονοι και άλλοι ελευθεριώτεροι. Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η μουσική έχει την δύναμη να διαμορφώνει κατά κάποιο τρόπο το ήθος της ψυχής. Αν λοιπόν μπορεί να το πετυχαίνει, σημαίνει ότι πρέπει να οδηγούμε και να μορφώνουμε τους νέους μ' αυτήν."

Ο Ηρακλείδης Ποντικός αναφέρει: "Η δωρική αρμονία εκφράζει το ανδρικό και το μεγαλοπρεπές ήθος". (ανδρικό= του ανδρός, του ηθικού και ενάρετου)."

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, πρέπει να προσέχουμε τί μουσική ακούμε διότι: "η φαύλη μουσική και τα πονηρά τραγούδια δημιουργούν ακόλαστα ήθη και ανάρμοστους τρόπους ζωής, και ανθρώπους που ρέπουν στη μαλθακή ζωή, τη νωθρότητα και την υποταγή στις γυναίκες *." (* είναι αναφορά στην επιβολή των ενστίκτων στην αρετή και το ήθος, και όχι μείωση της γυναικείας υπόστασης)."

Αργότερα ο Έγγελος έγραψε: " ...γιατί εκείνο που η μουσική συλλαμβάνει είναι τούτη ακριβώς η σφαίρα, η εσωτερική αίσθηση, η αφηρημένη αυτοαντίληψη, θέτοντας έτσι μαζί σε κίνηση την έδρα των εσωτερικών αλλαγών, την καρδιά, το θυμικό, αυτό το απλό συμπυκνωμένο επίκεντρο όλου του ανθρώπου."

(από φορουμ συζητήσεων)

16 Αυγούστου 2010

Παναγία Σουμελά,Πόντος...

Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη βλέπουν τον κόσμο γκρίζο...


Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, στην πραγματικότητα βλέπουν τον κόσμο γύρω τους σε αποχρώσεις του γκρι, τουλάχιστον υποσυνείδητα, αναφέρει νέα έρευνα.

Γερμανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστική μέθοδο στον...

αμφιβληστροειδή για να παρακολουθήσουν την ανταπόκριση του αμφιβληστροειδούς σε διάφορες αντιθέσεις άσπρου- μαύρου και ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι με κατάθλιψη είχαν σημαντικά χαμηλότερη αντίδραση του αμφιβληστροειδούς στην αντίθεση, σε σχέση με όσους δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Η χαμηλότερη ανταπόκριση ήταν φανερή σε ασθενείς με κατάθλιψη, ανεξάρτητα από το αν ελάμβαναν ή όχι αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι άνθρωποι με την πιο σοβαρή κατάθλιψη είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα ανταπόκρισης του αμφιβληστροειδούς στην αντίθεση.

Η ερευνητική ομάδα, του Πανεπιστημίου Freiburg, δήλωσε ότι αν και χρειάζονται νέες έρευνες τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι απεικονίσεις του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση και βαρύτητα της κατάθλιψης, καθώς και για την αξιολόγηση της θεραπείας. Η μέθοδος μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη και στην έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Biological Psychiatry.’

Ο εκδότης του περιοδικού, Dr. John Krystal, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει τους τρόπους με τους οποίους η κατάθλιψη αλλάζει την εμπειρία κάποιου για τον κόσμο. Όταν οι άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη είναι λιγότερο πιθανό να αντιλαμβάνονται αντιθέσεις στον οπτικό κόσμο. Η συγκεκριμένη απώλεια φαίνεται πως καθιστά τον κόσμο ένα λιγότερο ευχάριστο μέρος.

02 Αυγούστου 2010