27 Ιανουαρίου 2013

Θόδωρος Αγγελόπουλος (σαν σήμερα)...


Σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο, ένα αναπάντεχο και τραγικό γεγονός σε έναν δρόμο της Δραπετσώνας άφησε φτωχότερο τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλοςπαρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα ενώ έστηνε το γύρισμα για την ταινία του «Η άλλη Θάλασσα».

Το τροχαίο και το σενάριο

«Ο φορτηγατζής βγαίνει, περνάει απέναντι, μπαίνει στην νταλίκα, βάζει μπρος και μακραίνει στη λεωφόρο απρόσεκτα ακολουθώντας τους άλλους που προηγήθηκαν. Ένα αυτοκίνητο που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα τον προσπερνάει με έναν ελιγμό κορνάροντας θυμώμενα».

Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το σενάριο της τελευταίας σκηνής του Θόδωρου Αγγελόπουλου και περιέχεται στον δικαστικό φάκελο του τροχαίου δυστυχήματος. Πρόκειται για τη μοιραία σκηνή που επιχειρούσε να γυρίσει ο τότε 77χρονος σκηνοθέτης και παρασύρθηκε από διερχόμενο δικυκλιστή που μόλις έβγαινε από το τούνελ της περιφερειακής οδού Δραπετσώνας - Κερατσινίου.

Οι αστυνομικοί και οι δικαστικοί, προσπαθώντας να αναλύσουν όλα τα δεδομένα του τροχαίου, ζήτησαν από τους υπευθύνους της παραγωγής το πολυσέλιδο σενάριο της ταινίας. Κι εκεί διαπίστωσαν τις εντυπωσιακές ομοιότητές του με το μοιραίο δυστύχημα. Είναι η στιγμή που «ο φορτηγατζής που μετέφερε λαθραίο εμπόρευμα αντιλαμβάνεται ότι γίνεται αστυνομικός έλεγχος και απομακρύνεται μαζί με κάποιους άλλους συνεργούς του». Ο σκηνοθέτης, προσπαθώντας να βρει το ιδανικό πλάνο και να υποδείξει στους ηθοποιούς τις κινήσεις τους, κτυπήθηκε από το δίκυκλο που οδηγούσε ειδικός φρουρός και στο οποίο επέβαινε και η σύζυγός του.
(απόσπασμα από άρθρο της εφημερίδας το Βήμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: