09 Σεπτεμβρίου 2013

Βρέθηκαν κι άλλες εκδοχές του γνωστού πίνακα του Βαν Γκογκ “Τα ηλιοτρόπια”!


Είναι ένας από τους διασημότερους πίνακες όλων των εποχών. Τα ηλιοτρόπια του Βίνεσντ Βαν Γκογκ, ένας εμβληματικός πίνακας, φαίνεται ότι κρύβουν μεγάλη ιστορία από πίσω τους.


Ο πίνακας φτιάχτηκε μια αυγουστιάτικη μέρα του 1888, εντελώς τυχαία καθώς τα μοντέλα που θα πόζαραν για τον ζωγράφο, ακύρωσαν λόγω ζέστης. Έτσι ο Βαν Γκογκ, αποφάσισε να κόψει λίγα λουλούδια και να ζωγραφίσει ένα έργο που πλέον είναι εμβληματικό για την ιστορία της ζωγραφικής.

Δύο πίνακες με τα ηλιοτρόπια βρίσκονται σε μουσεία και τα έργα τα απολαμβάνουν εκατομμύρια επισκέπτες, στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και στο Μουσείο του Μονάχου. Δύο εκδοχές όμως, χάθηκαν από την δημόσια θέα καθώς η μία καταστράφηκε σε βομβαρδισμό των Αμερικανών στην Ιαπωνία κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η άλλη χάθηκε σε χέρια συλλεκτών αφού εκτέθηκε στο Οχάιο της Αμερικής το 1948.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian, τώρα νέες πληροφορίες εντοπίζουν τους χαμένους πίνακες ζωγραφικής. Ο ειδικός του μουσείου Βαν Γκογκ Μάρτιν Μπέιλι, προσπαθούσε εδώ και μια δεκαετία του βρει στοιχεία για τα χαμένα έργα. Βρήκε ένα σχέδιο-τύπωμα του έργου που καταστράφηκε στην Ιαπωνία το οποίο δείχνει τα υπέροχα, έντονα χρώματα που ήθελε ο Βαν Γκογκ να έχει ο πίνακας.

Πιο σημαντικό εύρημα ακόμα όμως, είναι ο χαμένος πίνακας που είχε εξαφανιστεί μετά την έκθεση στο Οχάιο. Το έργο πωλήθηκε πολλές φορές και άλλαξε χέρια μεταξύ συλλεκτών για να φτάσει την δεκαετία του '90 να το αποκτήσει ένας πάρα πολύ μυστικοπαθής και άγνωστος στο κοινό συλλέκτης που έχει πάρα πολλούς Βαν Γκογκ.

Ο πίνακες εκτιμάται ότι αν μπει σε δημοπρασία θα στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. 

(από:http://taeikastika.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: