28 Οκτωβρίου 2019

Αναστάσιος Κακατές,αγωνιστής του 1821 που ήταν παράδειγμα περίσσειας ανδρείας.

Ο Αναστάσιος Κακατές από τη Φτέρη Φθιώτιδας ήταν ένας ακόμη άγνωστος στους πολλούς ήρωας της επανάστασης που πολέμησε στο πλευρό του Ράγγου και είναι χαρακτηριστικό ένα περιστατικό όπου εν αναμονή μιας μάχης εμφανίστηκε από το στρατόπεδο των Τούρκων ένας Αιθίοπας εξαιρετικών φυσικών προσόντων που η όψη του και μόνο προκαλούσε φόβο για να τους προκαλέσει λέγοντας στους Έλληνες ότι όποιος τολμάει να μονομαχήσει μαζί του! Τότε εμφανίστηκε ένας μικρόσωμος αγωνιστής που βγήκε μπροστά και δέχτηκε την πρόκληση,ήταν ο Κακατές, και παρα τις προσπάθειες του αρχηγού του Ράγγου να τον μεταπείσει,αυτός επέμενε να μονομαχήσει.Κατα τη διάρκεια της μονομαχίας κόπηκε το σπαθί του Κακατέ και όλοι θεώρησαν ότι ήταν τελειωμένος αλλά τότε ξαφνικά πηδάει πάνω στον θηριώδη Αιθίοπα και αφού τον έριξε κάτω τον έσφαξε με το μαχαίρι του κόβωντάς του το κεφάλι.Αυτό το περιστατικό άφησε άφωνες και τις δύο πλευρές και ήταν μια καλή τονωτική ένεση στην ψυχολογία των Ελλήνων αγωνιστών..... 

Παρακάτω βλέπετε μία 16σελιδη έκδοση του 1893 που γράφτηκε για τον γιό του Χρήστο Κακατέ αλλά και τον Ανάστασιο Κακατέ (γίνεται αναφορά στον Αναστάσιο σε δυόμιση σελίδες και στο τέλος του βιβλίου αφιερώνονται 2-3 ποιήματα στα κατορθώματά του ) και που ίσως να μην σώζεται σε καμία δημόσια βιβλιοθήκη.Τουλάχιστον εγώ δεν μπόρεσα να την εντοπίσω στο διαδύκτιο και αν κάποιος ξέρει που βρίσκεται θα τον παρακαλέσω να με ενημερώσει.Στην έκδοση του εντύπου περιλαμβάνεται και η μοναδική ίσως απεικόνιση της μορφής του Αναστάσιου Κακατέ. Το βιβλίο έχει συνολικά 22 σελίδες μαζί με τα εξώφυλλα και τη λιθογραφία.






3 σχόλια:

projectgreece είπε...

Καλημέρα σας.Κατάγομαι απο τη Φτέρη και στην ιστοσελίδα μας υπάρχει σχετικό άρθρο για τον Κακατέ.Το βιβλίο αυτό που αναφέρεται εχει διασωθεί σε φωτοτυπία δυστυχώς και σε οχι τόσο καλή κατάσταση.

www.fteri-fthiotidos.gr

projectgreece είπε...

Καλησπέρα και πάλι.Αν θέλετε το βιβλίο σχετικά με τον Κακατε επικοινωνήστε μαζί μου στο info@fteri-fthiotidos.gr Λείπουν βέβαια 4 σελίδες αλλά πάλι καλά που έχουμε το υπόλοιπο στα χέρια μας.

Αμαζόνιος είπε...

Καλημέρα,ανάρτησα ολόκληρο το βιβλίο στο μπλογκ μου (μαζί και οι σελίδες που δεν έχετε),μπορείτε να το κατεβάσετε.