13 Απριλίου 2009
Οι λειτουργίες του μετωπιαίου λοβού.
Ο εγκέφαλος διαιρείται σε πολλά τμήματα ή λοβούς. Ο κάθε λοβός έχει συγκεκριμένες λειτουργίες. Πίσω απ’ το μέτωπο είναι οι μετωπιαίοι ή μετωπικοί λοβοί. Για ευκολία, αναφερόμαστε στον δεξιό και αριστερό λοβό, συλλογικά σαν “το μετωπιαίο λοβό”. Είναι ο μεγαλύτερος λοβός του εγκεφάλου. Είναι η θέση της κρίσης, της λογικής, της νοημοσύνης και της θέλησης. Είναι το κέντρο ελέγχου ολόκληρης της ύπαρξης μας. Μερικοί επιστήμονες αναφέρονται στον μετωπιαίο λοβό σαν την “Κορώνα” του εγκεφάλου. Οι μελέτες δείχνουν ότι η ονομαζόμενη αυτή “Κορώνα” επιτελεί μια ποικιλία από ζωτικές λειτουργίες.
Η πνευματικότητα, ο χαρακτήρας, η ηθική και η θέληση είναι τα χαρακτηριστικά που μας δίνουν τη μοναδική μας ατομικότητα. Επομένως, ένα άτομο με κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό μοιάζει το ίδιο, όπως ήταν πάντα, αλλά εάν έρθεις σε επικοινωνία μαζί του, είναι συνήθως φανερό ότι “απλά δεν είναι ο ίδιος”.
Το βιβλίο των βιβλίων αναφέρεται στη σημασία του μετωπιαίου λοβού για να γνωρίσουμε το θεό. Το τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής κάνει μια προκλητική δήλωση.
Αυτό το κείμενο δείχνει ότι ο χαρακτήρας του θεού [Το όνομα Του], αναπαράγεται στο χαρακτήρα μας [εξηγείται με παραδείγματα απ τον μετωπικό λοβό, που είναι ακριβώς πίσω απ το μέτωπο].
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
Είναι συναρπαστικό να παρατηρήσουμε πως το μέγεθος του μετωπιαίου λοβού διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων και διαφόρων ζώων. Είναι ο μετωπιαίος λοβός που κυρίως διαχωρίζει τους ανθρώπους απ’ τα ζώα.
Εκείνοι που έχουν τους μικρότερους μετωπιαίους λοβούς έχουν περιορισμένους τρόπους ζωής κινούμενους απ το ένστικτο. Εκείνοι που έχουν μεγαλύτερους μετωπιαίους λοβούς είναι ικανοί να επιτελέσουν πιο σύνθετες λειτουργίες. Οι γάτες, με 3,5 % μόνο του μυαλού στο μετωπιαίο λοβό, είναι περιορισμένες σε κρίση και λογική. Έχουν μια πολλή περιορισμένη ικανότητα ν’ αναλύουν πληροφορίες και να κάνουν κρίσεις βασισμένες σε νέες πληροφορίες, έτσι, βασίζονται βασικά στο ένστικτο. Οι σκύλοι είναι πιο εκπαιδεύσιμοι επειδή το 7% απ το μυαλό τους βρίσκεται στο μετωπιαίο λοβό. Ανάμεσα στα ζώα, οι χιμπατζήδες έχουν μεγαλύτερο μετωπιαίο λοβό - μέχρι το 17% του μυαλού τους. Οι άνθρωποι, απ την άλλη μεριά, έχουν, 33 % του μυαλού τους στον μετωπιαίο λοβό.
Μερικά ζώα έχουν άλλα τμήματα του εγκεφάλου που είναι πιο ανεπτυγμένα απ ό,τι τα ανθρώπινα όντα. Για παράδειγμα, συγκριτικά με τα ζώα, οι χιμπατζήδες έχουν πολύ μεγαλύτερο cerebellums στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τον συντονισμό [κινήσεως]. Αυτό έχει λογική βάση, επειδή οι χιμπατζήδες χρειάζονται πολλή καλή ισορροπία και ευκινησία για να κουνιούνται και να πηδούν από δένδρο σε δένδρο. Τα πουλιά έχουν επίσης πολύ καλά ανεπτυγμένα cerebellums για να πετούν, να προσγειώνονται και να κυνηγούν. Όλες αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συντονισμού. Άλλα ζώα μπορεί να έχουν έναν πιο πλούσιο occipital lobe [λοβός στο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου] το κέντρο του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται ή όραση. Γι’ αυτό το λόγο η όρασή τους είναι γενικά πολύ καλύτερη απ αυτήν των ανθρώπων. Ακόμη άλλα ζώα έχουν περισσότερο ανεπτυγμένους τους πλάγιους λοβούς. Όμως, για τους ανθρώπους, η διαφορά βρίσκεται στους καθαρά πολύ μεγαλύτερους μετωπιαίους λοβούς. Έτσι, έχουμε την ικανότητα για υψηλή πνευματική σκέψη και ανώτερη μαθησιακή ικανότητα.
Για να εκτιμήσουμε πλήρως τη σημασία των μετωπιαίων λοβών είναι πολύτιμο να εξετάσουμε λίγες ακόμη περιπτώσεις απ’ τα χρονικά της ιατρικής ιστορίας. Ένας απ’ τους λόγους γι’ αυτό είναι ότι ο Φινέας έχασε μόνο τμήμα των μετωπικών λοβών του. Οι επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρους τους μετωπιαίους λοβούς μας - με λιγότερο δραματικούς τρόπους απ ότι η απώλεια του Φινέα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου