21 Σεπτεμβρίου 2009

Το σώμα προδίδει τις σκέψεις μας ....



Οι έρευνες δείχνουν ότι περισσότερα μηνύματα στέλνουμε με τις κινήσεις και τη στάση μας, παρά με τις λέξεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα

Μια σφιχτή χειραψία δημιουργεί την αίσθηση φιλικού και εγκάρδιου ανθρώπου. Αν κάποιος έχει τα χέρια του σταυρωμένα μπροστά από τον κορμό του σώματος του, ο συνομιλητής του νομίζει πως νιώθει ότι απειλείται και παίρνει αμυντική στάση. Όταν καλύπτει με το χέρι του το στόμα ή δένει σφιχτά τα χέρια του, πιθανόν να θεωρηθεί ανήσυχος.

Η γλώσσα του σώματος λέει πιο πολλά από τα λόγια υποστηρίζουν οι ειδικοί. Από τις κινήσεις του σώματος, τον τρόπο που στέκεται κανείς στον χώρο, ακόμη και τον τρόπο που χαιρετά κάποιον, μπορεί να μεταδώσει μηνύματα που πιθανόν διστάζει ή δεν επιθυμεί να εκφράσει λεκτικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν άποψη για κάποιον που γνωρίζουν για πρώτη φορά πριν μιλήσουν μαζί του.

Σύμφωνα με τον επικοινωνιολόγο κ. Θανάση Παπαμιχαήλ «έρευνες έχουν αποδείξει ότι το 55% των μηνυμάτων που θέλουμε να στείλουμε στους γύρω μας μεταβιβάζεται διαμέσου του προσώπου και της στάσης του σώματος, το 38% από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε». Προσθέτει δε ότι «η λεγόμενη τέχνη της σιωπηρής επικοινωνίας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από αυτή που της αποδίδεται». Και όπως επισημαίνει, η αιτία είναι πως «είναι πολύ πιο σαφής από τον λόγο. Δηλαδή ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα μέσω αυτής να περάσει πολύ περισσότερα μηνύματα και να μεταφέρει τη συναισθηματική του κατάσταση πολύ πιο ξεκάθαρα».

Για την ηθοποιό κ. Ισαβέλλα Κογεβίνα η γλώσσα του σώματος είναι μέρος της δουλειάς της και έχει μάθει να τη χρησιμοποιεί προκειμένου να εκφράσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χαρακτήρα που υποδύεται. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, έχει συλλάβει πολλές φορές τον εαυτό της να στέλνει μέσω αυτής μηνύματα και στις προσωπικές της σχέσεις. «Για παράδειγμα, όταν αισθάνομαι αρνητικά απέναντι στον συνομιλητή μου έχω παρατηρήσει πως φαίνεται στη στάση του σώματος μου. Μπορεί να προσπαθώ να “απομακρυνθώ” από αυτόν με τον τρόπο που κάθομαι στην καρέκλα, γέρνω δηλαδή προς την αντίθετη από αυτόν πλευρά» λέει χαρακτηριστικά.

Οι τεχνικές

Όπως υποστηρίζει ο επικοινωνιολόγος, υπάρχουν τεχνικές προκειμένου να χρησιμοποιεί κανείς στο έπακρο τις δυνατότητες του σώματός του να «μιλήσει». «Και δεν πρόκειται για τεχνικές που είναι χρήσιμες μόνο στους επαγγελματίες της δημόσιας ζωής. Μπορούν να βοηθήσουν στην καθημερινή ανθρώπινη επαφή, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Μάλιστα η συμβολή τους είναι διπλή. Δίνουν τη δυνατότητα να μεταδώσουμε καλύτερα αυτό που θέλουμε να πούμε και παράλληλα όταν τις γνωρίζουμε και τις αντιλαμβανόμαστε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας».

Μεγάλη σημασία στα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνει κανείς στο περιβάλλον του αποδίδει και η ψυχολόγος κ. Μαριέτα Ρήγα- Πεπελάση. Ωστόσο επισημαίνει ότι «όταν τα εξετάζουμε και προσπαθούμε να τα εντοπίσουμε και να τα αποκωδικοποιήσουμε πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το άτομο που έχουμε απέναντί μας εκείνη τη στιγμή και φυσικά να κοιτάμε και το σύνολο των σημάτων του σώματος». Και εξηγεί: «Για παράδειγμα τα σταυρωμένα χέρια μπροστά στον κορμό του σώματος υποδηλώνουν αμυντική στάση, όμως πρακτικά μπορεί να είναι και στάση χαλάρωσης. Με δυο λόγια, δεν υπάρχει μία και μοναδική ερμηνεία για κάθε στάση του σώματος».

Ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως η γλώσσα του σώματος είναι πιο ξεκάθαρη και ειλικρινής είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει πλήρη έλεγχο πάνω της. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κ. Ρήγα- Πεπελάση «όσο πιο κοντά στον εγκέφαλο βρίσκεται η περιοχή του σώματος που στέλνει το μήνυμα τόσο πιο εύκολα ελέγχεται. Για παράδειγμα μπορούμε να χαμογελάμε ενώ είμαστε αγχωμένοι. Όσο όμως απομακρυνόμαστε, τόσο λιγότερο έλεγχο μπορούμε να ασκήσουμε στις σωματικές μας αντιδράσεις. Αν είμαστε λόγου χάρη αγχωμένοι, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα χέρια μας που ιδρώνουν». Υπάρχουν μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχολόγο, και ενδοσωματικά σήματα, τα οποία προδίδουν συναισθηματικές καταστάσεις και δεν μπορούν να ελεγχθούν με κανέναν τρόπο, όπως οι χτύποι της καρδιάς και τα γαστρικά υγρά.


ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Οι «υπολογισμένες» χειρονομίες μπορεί να διευκολύνουν την επικοινωνία τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή

Δείξε μου πώς κρατάς το κινητό, να σου πω ποιος είσαι...

Η ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ φιλόσοφος και συγγραφέας Sadie Ρlant, η οποία δίδασκε για χρόνια στα Πανεπιστήμια του Βirmingham και του Warwick στη Μεγάλη Βρετανία, πραγματοποίησε για λογαριασμό της Μotorola κοινωνιολογική έρευνα για τον αντίκτυπο που έχει η χρήση των κινητών τηλεφώνων στην κοινωνικότητα και την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Βάση της μελέτης ήταν η γλώσσα του σώματός και το κύριο συμπέρασμα ήταν πως όσοι τηλεφωνούν σε δημόσιους χώρους υιοθετούν δύο βασικές στάσεις σώματος, οι οποίες αποκαλύπτουν στοιχεία του χαρακτήρα τους: τη στάση «Speakeasy» (ξένοιαστη) και τη «Spacemaker» (αυτός που δημιουργεί τον προσωπικό του χώρο).

Στην πρώτη το άτομο ρίχνει τα χέρια πίσω από το σώμα του και ανασηκώνει τον λαιμό του. Υποδηλώνει ότι κανένα ερέθισμα από τον εξωτερικό κόσμο δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του και φανερώνει εξωστρεφή χαρακτήρα.

Στη δεύτερη συνήθως, το κεφάλι γέρνει προς τα κάτω και πλησιάζει στο κινητό και κάποιες φορές και το σώμα ακολουθεί την κλίση του κεφαλιού. Ο στόχος είναι να εμποδίσει οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και φανερώνει εσωστρεφή χαρακτήρα.

από:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4537158

Δεν υπάρχουν σχόλια: