28 Μαΐου 2010

Η πόλη των Μάγια αποκαλύπτεται με την χρήση Laser!"Ένα ειδικό Λέιζερ που τοποθετήθηκε σε αεροσκάφος "αφαίρεσε" την πυκνή βλάστηση από το τροπικό δάσος, αποκαλύπτοντας νέες εικόνες της αρχαίας μητρόπολης των Μάγια που είναι πολύ μεγαλύτερη από ο, τι γνώριζαν οι αρχαιολόγοι έως τώρα.

Τον Απρίλιο του 2009 μια πτήση πάνω από την πόλη των Μάγια Caracol, με την χρήση Light Detection και Ranging (LiDAR) εξοπλισμό που συνέλεγε τις ακτίνες λέιζερ που αντανακλούσαν στο έδαφος, κατάφεραν οι επιστήμονες να κατασκευάσουν ένα 3-D χάρτη του οικισμού που βρίσκεται στη Δυτική Μπελίζ. Η... έρευνα αποκάλυψε άγνωστα κτίρια, δρόμους, καθώς και άλλες κατασκευές, που δεν είχαν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, μόλις στις 4 πρώτες μέρες της λειτουργίας του εγχειρήματος. Οι ανακοινώσεις για τα ευρήματα έγιναν στις αρχές αυτού του μήνα στο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας στην Τάμπα της Φλόριντα.

Οι ανθρωπολόγοι Arlen και Diane Chase από το University of Central Florida έχουν περάσει δεκαετίες μέσα στην βλάστηση που περιβάλει την πόλη που ευδοκιμούσε μεταξύ του 550 και 900 μ.χ. αποκαλύπτοντας ένα μικρό μόνο μέρος από τα ερείπια.Όπως δήλωσαν : "με την νέα αυτή μέθοδο είναι σαν κυριολεκτικά να απομακρύνεις όλη την βλάστηση της περιοχή, έτσι ώστε να μπορέσεις να δεις τι κρύβεται από κάτω".
Η όλη έρευνα είναι μια συλλογική προσπάθεια του University of Central Florida, του Μπελίζ Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και της NASA και διεξήχθη από το National Center for Airborne Laser Mapping."

Δεν υπάρχουν σχόλια: