06 Αυγούστου 2012

Πώς ο ελληνικός πολιτισμός στήριξε τους κρατούμενους του Απαρτχάιντ...


Στο πλαίσιο αυτής της διακρατικότητας το NEWS247 φιλοξενεί το άρθρο της Πριγκίπισσας Ειρήνης, για την επίσκεψη της στη Νότια Αφρική πριν από λίγα χρόνια, όπου συναντήθηκε με τον Νέλσον Μαντέλα, αλλά και με Αφρικανούς κρατούμενους του Απαρτχάιντ και μας διηγείται τι της είχαν πει για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.
Η Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας και Δανίας είναι η δευτερότοκη κόρη, (τριτότοκο τέκνο) του Βασιλέως Παύλου και της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Γεννήθηκε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, στις 11 Μαΐου 1942. Νονός της ήταν ο Στρατηγός Σμάτς, Πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ένωσης. Απόφοιτη του Σάλεμ στη Γερμανία, ακολούθησε καριέρα πιανίστριας δίπλα στη διάσημη πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ. Αργότερα ολοκλήρωσε σπουδές στην αρχαιολογία.
Από τις 6 Μαρτίου 1964 έως τις 10 Ιουλίου 1965 (ημερομηνία γέννησης της ανεψιάς της Αλεξίας της Ελλάδας) διετέλεσε Διάδοχος του Ελληνικού Θρόνου και Αρχηγός των Ελληνίδων Οδηγών (ΣΕΟ). Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ακολούθησε στην εξορία τον αδελφό της Βασιλιά Κωνσταντίνο μετά το αποτυχημένο Αντικίνημά του εναντίον της Δικτατορίας. Μετά την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα το 1974, αφού έζησε προσωρινά στην Ινδία, ζει μόνιμα στην Ισπανία, κοντά στην αδελφή της Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και τ΄ ανίψια της. Από το 1993 και μετά επισκέπτεται συχνότερα την Ελλάδα.

Διαβάστε το άρθρο της:
Πριν λίγα χρόνια πήγα με τους συνεργάτες μας στο νησί όπου είχαν φυλακίσει τον πρώην Πρόεδρο Nelson Mandela και τους συντρόφους του (συνεργάτες ) στην Νότια Αφρική.
Στο καράβι ένας ηλικιωμένος Αφρικανός μας ρώτησε τι εθνικότητας είμαστε. "Είμαστε  Έλληνες ” του είπαμε. Τότε σηκώθηκε και είπε
" Greeks ?"  Του απαντήσαμε ,ναι. Μας πλησίασε  και μας αγκάλιασε έναν έναν. Βλέποντας την έκπληξη  και την χαρά μας  μας εξήγησε ότι ήταν πρώην φυλακισμένος σε αυτό το νησί με τον Nelson Mandela.
Εκείνο που τους στήριξε στη φυλακή όλα αυτά τα χρόνια “τουλάχιστον 27 "ήταν ο ελληνικός πολιτισμός. Μας διηγήθηκε ότι οι φυλακισμένοι εκεί έκαναν αμέτρητες απεργίες πείνας και διαπραγματεύσεις με τις αρχές ώσπου να αποκτήσουν βιβλία.
Διαβάζοντας τα βιβλία αυτά έμαθαν για τους Έλληνες ,την ιστορία τους,την  φιλοσοφία τους και πολλά άλλα .
Ο ευγενέστατος κύριος ,ο φίλος του N.Mandela , ήταν ο περίφημος Walter Sisulu .Μας είπε την απίστευτη ιστορία για την μελέτη των Ελλήνων . Οι λευκοί φύλακες ήταν και εκείνοι φτωχοί ,κανένας ευκατάστατος  λευκός δεν γινόταν δεσμοφύλακας “ μαύρων τρομοκρατών”.
Συσπειρώθηκαν λοιπόν οι κρατούμενοι με τους φυλακές  τους για να εγγραφούν στο ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το αφάνταστο  είναι ότι μαζί περνούσαν τις εξετάσεις για τα ελληνικά. Οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στον άνθρωπο, την ψυχή του,την υγεία του, την φιλοσοφία ,τους αγώνες ,την δόξα ,τα κατορθώματα και άλλα πολλά.
Ο άνθρωπος, δεν το βάζει κάτω και ξεπερνάει τις δύσκολες καταστάσεις και ότι κακό και αν του συμβαίνει. Όλα αυτά τα μάθανε οι λευκοί φύλακες και οι μαύροι κρατούμενοι. Ταυτιζόντουσαν με τα πρόσωπα  που μελετούσαν (και βρήκαν ότι οι αρχές ήταν ίδιες  με τις δικές τους, διότι οι αρχές και τα ιδανικά που ανέγνωσαν στον ελληνικό πολιτισμό υπάρχουν και στον Αφρικανικό.( Έχουν μια μυθολογία πολύπλοκη με ήρωες ,όπως εμείς.).
Είμαστε λαοί με μεγάλη ιστορία. Ακόμη και τώρα δεν παύει να αξίζει η μελέτη της ιστορίας με τους ήρωες της γιατί μας εμπνέει. Όταν μας ταπεινώνουν μπορούμε να αντλούμε δύναμη από τους ήρωες μας. Αυτό έκαναν οι φυλακισμένοι Αφρικανοί. Αν κάποιοι Έλληνες προκάλεσαν άθελά τους τόσο ενθουσιασμό σε ένα σύγχρονο ήρωα της  Αφρικής ,κάτι πάει καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: