20 Οκτωβρίου 2014

Βρέθηκε Κύκνος στον τύμβο Αμφιπόλεως!


 "Ο Δίας αποπλανεί την Ολυμπιάδα", Τζούλιο Ρομάνο, 1526-1534


Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης κατα την ανασκαφική διαδικασία στην Αμφίπολη βρέθηκε και ο σκελετός ενός Κύκνου!
Ο Κύκνος είναι σύμβολο που αναφέρεται ως μορφή που πήρε ο Δίας για να ζευγαρώσει με τη Λήδα και να αποκτήσει του γνωστούς απογόνους Διόσκουρους και την ωραία Ελένη που για χάρη της έγινε ο Τροϊκός πόλεμος.Επίσης αποδίδεται στην Αφροδίτη και κατα άλλους συμβολίζει τον ίδιο τον Ορφέα.
Ας θυμηθούμε όμως τον πίνακα του Ρούμπενς που απεικονίζει την είσοδο του τύμβου της Αμφιπόλεως και ας το συνδυάσουμε με τον σκελετό του Κύκνου που βρέθηκε στον προθάλαμο.....αν το πτηνό είναι ο Δίας και ο μέγας Αλέξανδρος αποκαλείται και γιός του Δία,ποιός μπορεί να κρύβεται εκεί μέσα;.....
Επειδή σε ανάλογους τάφους στο παρελθόν βρέθηκαν περισσότερα από ένα πρόσωπα και λόγω του μεγέθους του (500 μετρα περιφέρεια!) νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Ρούμπενς....εκεί μέσα βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος,η Ρωξάνη και ο γιός τους.....λογικό είναι να βρεθεί πρώτα η Ρωξάνη και μετά ο Αλέξανδρος σε μεγαλύτερο βάθος.
Όλα αυτά βεβαίως είναι προσωπικές απόψεις..........

Δεν υπάρχουν σχόλια: