08 Αυγούστου 2009

τα συναισθήματα έχουν έδρες στο σώμα.....


Απο την αρχαιότητα οι ημων πρόγονοι πίστευαν οτι τα συναισθήματα εδράζουν στο σώμα και μάλιστα σε διαφορετική θέση το καθένα σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος ότι τα συναισθήματα έχουν έδρα την καρδιά.
Για να αντιληφθούμε καλύτερα τί ακριβώς πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τα συναισθήματα αρκεί να σκεφτούμε πολλές εκφράσεις που έχουν μείνει μέχρι σήμερα και τις χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τη σημασία τους...για παράδειγμα λέμε την έκφραση "μου έπρηξες το συκώτι"...την έκφραση "ξερνάει χολή" κι άλλες τέτοιες που αν προσέξουμε τί λένε (λέμε) θα καταλάβουμε ότι στην πραγματικότητα κάνουμε αναφορά στις έδρες των συναισθημάτων και στις επιπτώσεις που έχουν αυτά στον οργανισμό μας.
Για κάποιον ερευνητή μπορεί να έχουν μεγάλη σημασία αυτές οι φράσεις αφού π.χ. μια επαναλαμβανόμενη για χρόνια κατάσταση "πρηξίματος του συκωτιού" μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του συγκεκριμένου Ανθρώπινου οργάνου και κατ'έπεκτασιν στα αποτελέσματα της λειτουργίας του,δλδ για το συκώτι μπορεί να εμφανιστεί δυσλειτουργία και κατα συνέπεια να παρουσιαστούν υψηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα...

Όσον αφορά τους ηθοποιούς,μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως οδηγό ασκήσεων για συνειδητή εφαρμογή συναισθημάτων την διερεύνηση αυτών των εκφράσεων αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαίνει με ταυτόχρονη προσαρμογή ασκήσεων διαχείρισης ενέργειας και αυτοσυγκέντρωσης κάτι που απαιτεί γνώση κάποιας ολοκληρωμένης τεχνικής διαχείρισης.
Δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη αν δεν γνωρίζουμε ευρύτερα πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα και πώς επιδρά στην ψυχολογία μας και το σημαντικότερο ότι σε πρακτκό επίπεδο είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνεχώς για την προσέγγιση του ρόλου αλλά μόνο για στιγμές στις οποίες για κάποιους ψυχολογικούς λόγους ο άνθρωπος-ηθοποιός δεν μπορεί να δημιούργησει το συναίσθημα,αλλιώς υπάρχουν κίνδυνοι που ελοχεύουν στην ερμηνεία του χαρακτήρα αλλά πιθανόν και στην υγεία του ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: